Skomagergade 8

Skomagergade 8

Foto KB  2014

Ejendommen er fra slutningen af 1850'erne, men fremstår trods diverse moderniseringer ganske forbløffende som den oprindeligt fremtrådte. Der har oprindeligt været to forretningslokaler i ejendommen, men i dag er de sammenlagt.


I dag findes i stueetagen en damemodeforretning med navnet NOA NOA, som på deres hjemmeside beskriver sig selv således:


"Noa Noa blev grundlagt i 1981 af brødrene Harald og Lars Holstein som et feminint og romantisk alternativ til tidens hårde og skarpt tegnede mode. Navnet Noa Noa betyder 'enkelt og harmonisk' på tahitisk og er indbegrebet af det feminine og bohemeinspirerede Noa Noa-univers. Kunstneren Paul Gauguins muse hed også Noa Noa.


Vores kollektioner er dansk designet på vores hovedkontor i Nordsjællands idylliske omgivelser og fremstilles på fabrikker over hele verden, der overholder selskabets standarder for socialt ansvar. Noa Noa er også medlem af BSCI – Business Social Compliance Initiative.


Vores varer forhandles i 25 lande i flere end 160 konceptbutikker samt i yderligere 1000 forretninger verden over. Brandet omfatter kollektionerne Noa Noa Woman, Noa Noa miniature og Noa Noa miniature baby."


Billedet er fra ca. 1880 - en bemalet fotografisk kopi fra Lokalhistorisk arkiv.

Man ser facaderne af Skomagergade 8, 10 og 12.

Bagermester Herbst står i porten til sin ejendom nr. 8, som han erhvervede i 1866 fra bagermester Peter Lawerentz, som havde drevet bageriet sammen med sin hustru siden 1857.


Ejendommen indeholder to forretningslokaler, og udover bageriudsalget ser man manufakturhandler Jens Müllers forretning.


Selve bageriet lå i en sidebygning i gården.


Roskilde Museum har i sin årbog 2001 en artikel om "Bagerier og konditorier i Roskilde 1850-1921" forfattet af Lene Hadsberg, hvori der er en fyldig omtale af bagermestrene i Skomagergade 8, som kan læses her


Hele artiklen kan læses her