Sankt Ols Stræde

Sankt Ols Stræde

(under udarbejdelse)

Sankt Ols Stræde det fra øst mod vest - 2023 Foto Jacob Surland

Følgende ejendomme er p.t. beskrevet:


SANKT OLS STRÆDE 2 - under opførsel ( beskrivelsen bliver løbende udarbejdet i takt med byggeriets færdiggørelse)





Sankt Ols Stræde fra vest mod øst - foto KB august 2024

Det vides ikke, om strædet er fra middelalderen, men meget tyder på det.  Oprindelig var Sankt Ols Stræde en gade, som kun gik fra Sankt Ols Gade til Rosenhavestræde.  Et andet vejforløb, som gik sydligere end den nuværende anden del af Sankt Ols Stræde, hed Skanderborggade og der var tale om en fuldstændig selvstændig gade. 


Navnet Sankt Ols Stræde knytter sig til Sankt Olai kirke, som lå i Sankt Ols Gade omtrent under ejendommen nr. 8.


Navnet Skanderborggade eller -stræde kan føres tilbage til 1578, hvor “Johan Wenstermand, kannik i Roskilde, giver Niels Glob, vicarius og ejer af Sct. Vinvent alter, en gård i Roskilde, kaldet Skanderborg i Sankt Olai Gade til magiauf (mageskifte) for en gård, kaldes Rodis".  Fra gården Skanderborg, fik gaden sit navn.


l 1800 forsvandt Skanderborggade.  Den 14. marts blev ejendommen Sankt Ols Gade 18 solgt ved auktion.  Gennem en mellemmand købte to af Roskildes rigeste købmænd bygningen: Jacob Borch og Jacob Kornerup.


Købmand Jacob Kornerup ejede Algade 15, og han var interesseret i at få sit landområde udvidet.  Han fik det halve af den gamle raffinaderibygning, også kaldet Sukkerhuset og ”så meget af haven og vænget, som lå bag den, som afskæres med en lige linje langs med den ovennævnte søndre side af den store grundmurede bygning samt til enden af samme påstødende mindre bygning og lige igennem ud i østen mod Jomfru Klosteret".


1890 solgte den daværende ejer af Algade 15, købmand F.R. Frederiksen, den del af haven, hvor igennem det gamle Skanderborgstræde havde gået, til Hotel Prindsen, som her havde have incl. den keglebane, som fulgte med i købet.


Arthur Fang har fortalt, at han var keglerejser for 2 øre for en aften.


Nu er der parkeringspladser på en del af området og en del af Skt. Olai Plads er den nordvestlige del af haven.


Efter Skanderborggade var blevet nedlagt blev Sankt Ols Stræde ført lige igennem, og i 1832 beskriver Behrmann på denne måde:” før gjorde den en omvej, nu går den ligefrem til Klosteret, som igennem denne gade og Kirkestræde (nuværende Domkirkestræde) har udsigten til Domkirken.  Gaden er ikke af de bedste, skønt den er kirkestræde for Frøkenklosterets personale til Domkirken, men gaden ligger på byens grund, og klosteret, vel i byen, men dog uden ringeste forbindelse med byen”. Den sidste udtalelse skyldes, at Roskilde Kloster ikke hørte under Roskilde kommune, men under Himmelev kommune.


Det oprindelige Sankt Ols Stræde var en lille smøge mellem den nuværende brandstation "Sukkerhuset" og et gammelt bindingsværkshus og dets have, som var hegnet af stengærde med lidt plankeværk ovenpå, og strædet var helt overskygget af gamle valnøddetræer, som strakte deres grene ud over det.


l 1905 blev det gamle hus revet ned, og gaden udvidet til sin nuværende bredde i den vestlige del.  Samtidig forsvandt navnet: Skanderborggade fra gadens østlige ende, så hele gadeforløbet kom til at hedde: Sankt Ols Stræde.


l 1948 var det endelig strædets østlige endes tur til at blive udvidet.  Der blev købt jord fra Algade 15, og Sankt Ols Stræde fik den bredde og forløb, som det har i dag. Strædets navn blev oprindelig skrevet: Sct. Olsstræde, men i 1973 blev det ændret til den stavemåde, som vi kender i dag, efter byrådet havde besluttet, at følge Dansk sprognævns retningslinjer.


I 2014 blev strædets vestende brolagt i forbindelse med ændring af området med Skt. Olai Plads og brolægning af Rosenhavestrædet.


I maj 2015 blev den nye hovedindgang til Roskilde Museum fra Skt. Ols Stræde åbnet.

 

Beskrivelsen stammer fra Lotte Fangs udgivelser om "Roskildes gader og stræder", og den tilpasses løbende, når der er anledning hertil.